Τη δεκαετία που μας πέρασε, η απευθείας σύνδεση με τη λιανική αγορά παρουσιάστηκε απολύτως ακμάζουσα. Περισσότερο από το 50% των Ελλήνων καταναλωτών προτιμούν πλέον να ψωνίζουν online.
Σίγουρα δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε. Στις πολυάσχολες, σύγχρονες ζωές μας, οι ηλεκτρονικές αγορές είναι μια πραγματική πολυτέλεια. Οτιδήποτε χρειάζεστε, μπορείτε να το αγοράσετε στο διαδίκτυο και να το παραλάβετε απευθείας στην πόρτα σας.
Είτε θέλετε να δημιουργήσετε μια αυτόνομη επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου είτε να προσθέσετε μια online εφαρμογή λιανικής πώλησης σε μια υπάρχουσα εταιρεία, ας ρίξουμε μια ματιά σε 9 σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.
9 βασικά οφέλη από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα
1. Χαμηλά γενικά έξοδα.
Σε γενικές γραμμές, τα ηλεκτρονικά καταστήματα κοστίζουν πολύ λιγότερο για να υλοποιηθούν και να λειτουργήσουν σε σχέση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Εξακολουθούν βέβαια να επιβαρύνονται με τα κόστη αγοράς domain, φιλοξενίας ιστοσελίδας, ψηφιακού μάρκετινγκ και τέλη πλατφόρμας (εάν η πώληση πραγματοποιείται μέσω πλατφόρμας όπως το Shopify ή το Etsy). Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αναθέσετε σε τρίτους διαδικασίες όπως σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου, υλοποίηση brand, στρατηγική μάρκετινγκ, φωτογραφία και copywriting.
Εάν το προϊόν σας είναι εντελώς νέο στην αγορά ή αυτή είναι η πρώτη σας προσπάθεια στο λιανικό εμπόριο, ξεκινώντας από το διαδίκτυο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε κάποιες δοκιμαστικές συναλλαγές σε ένα περιβάλλον σχετικά χαμηλής πίεσης.
2. Δεν περιορίζεται γεωγραφικά.
Ένα φυσικό κατάστημα που δεν δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο είναι πολύ περιορισμένο γεωγραφικά. Ακόμα κι αν έχει ένα πολύ επιθυμητό προϊόν και έναν μεγάλο προϋπολογισμό μάρκετινγκ, θα προσελκύσει άτομα μόνο μέσα σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική ακτίνα. Ωστόσο, οι εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο στο διαδίκτυο μπορούν να επωφεληθούν από την πώληση σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή, φθάνοντας σε εθνικό ή ακόμα και παγκόσμιο επίπεδο!
3. Η επιχείρησή σας ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο.
Η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών καταστημάτων περιλαμβάνουν πλήρως αυτοματοποιημένη επεξεργασία παραγγελιών και πληρωμών, επιτρέποντας στους πελάτες να προβαίνουν σε αγορές οποτεδήποτε το χρειάζονται. Οι ηλεκτρονικές αγορές είναι η απόλυτη ευκολία τόσο για τους λιανοπωλητές όσο και για τους πελάτες. Οι πελάτες μπορούν να περιηγούνται και να προβαίνουν σε αγορές όποτε τους αρέσει και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης δεν πρέπει απαραίτητα να εγκαταλείψει τα πάντα για να επεξεργαστεί τις αγορές άμεσα (όπως θα έπρεπε να κάνει με έναν πελάτη παρών στο φυσικό του κατάστημα). Ούτε εσείς ούτε ο πελάτης δεσμεύεστε – ή περιορίζεστε – από τις καθορισμένες ώρες λειτουργίας.
4. Ευέλικτες ενημερώσεις και προσφορές.
Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να ενημερώνεται όπως και όταν σας αρέσει, είτε με λίγα είτε και χωρίς έξοδα. Πράγματα όπως η προσθήκη νέων σειρών προϊόντων, η αναδιοργάνωση του καταλόγου σας ή η δημιουργία μιας online προσφοράς μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Οι καμπάνιες κοινωνικής δικτύωσης και pay-per-click διαφήμισης μπορούν επίσης να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν σε πραγματικό χρόνο με σχετική ευκολία.
Συγκρίνετε αυτό με ένα φυσικό κατάστημα όπου θα πρέπει πιθανότατα να προγραμματίσετε εκ των προτέρων για νέες παραλαβές προϊόντων και εκδηλώσεις εκπτώσεων, διανομή εντύπων, ανακατανομή χώρου του καταστήματος για να παρουσιάσετε τα νέα ή εκπτωτικά προϊόντα σας και διαφήμιση σε τοπικά ΜΜΕ. Υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη για να διαχειριστείτε σε μια κτιριακή εγκατάσταση, αλλά με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, έχετε τον απόλυτο έλεγχο.
5. Πρόσβαση στα Analytics.
Τα ηλεκτρονικά καταστήματα (και μάλιστα οι περισσότεροι ιστότοποι) σας επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών χρήσης όπως:
- Τι ώρες της ημέρας/εβδομάδας/μήνα, που ο ιστότοπος σας είναι δημοφιλέστερος
- Από όπου προέρχονται οι επισκέψεις σας (π.χ. αναζήτηση, κοινωνικά μέσα, χορηγούμενη διαφήμιση κ.λπ.)
- Πού είναι ο ιστότοπός σας είναι δημοφιλέστερος γεωγραφικά
- Ποια προϊόντα και σελίδες είναι πιο δημοφιλή
- Ποιες ώρες της ημέρας/εβδομάδας/μήνα λαμβάνετε τα περισσότερα ερωτήματα/παραγγελίες
… και πολλά ΑΚΟΜΑ!
Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τη στρατηγική μάρκετινγκ, επιτρέποντάς σας να στοχεύσετε πιο αποτελεσματικά σε άτομα με παρόμοιες προτιμήσεις και συνήθειες. Δωρεάν εργαλεία όπως το Google Analytics είναι ανεκτίμητα σε οποιαδήποτε εταιρεία με έναν ιστότοπο – ηλεκτρονικό κατάστημα.
6. Μπορείτε να πουλήσετε οτιδήποτε Online!
Ανεξάρτητα από το τι προσφέρετε και σε ποιο κοινό απευθύνεστε, μπορείτε να πουλήσετε στο διαδίκτυο. Είτε προμηθεύεστε φυσικά προϊόντα, e-books, online courses, υπηρεσίες, συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπάρχει δυνατότητα να επεξεργαστείτε τις παραγγελίες και πληρωμές ηλεκτρονικά (ακόμα και αν χρειαστεί να παραδώσετε φυσικά την υπηρεσία που πουλάτε).
7. Ειδικό προϊόν; Κανένα πρόβλημα.
Εάν το προϊόν σας είναι με κάποιο τρόπο ασυνήθιστο ή εξειδικευμένο, η πώληση στο διαδίκτυο μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας. Όταν οι καταναλωτές ψάχνουν για κάτι ασυνήθιστο ή συγκεκριμένο, το πιο πιθανό είναι να κοιτάξουν στο διαδίκτυο παρά στις τοπικές αγορές.
8. Αποτελεσματική δαπάνη μάρκετινγκ.
Η χρήση της ψηφιακής διαφήμισης μπορεί να είναι πολύ πιο αποδοτική από τη διαφήμιση σε έντυπη μορφή. Η διαφήμιση pay-per-click βασίζεται στην αποτελεσματική στόχευση αποδεδειγμένα πιθανών πελατών στο διαδίκτυο, αντί να στηρίζεται σε λιγότερο στοχοθετημένες διαφημίσεις, όπως η διανομή φυλλαδίων και η τοποθέτηση μιας διαφήμισης σε μια έντυπη εφημερίδα.
Υπό την προϋπόθεση ότι έχετε μια λίστα με συνδρομητές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φιλική προς τον GDPR, μπορείτε να στέλνετε μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μάρκετινγκ εύκολα και οικονομικά μέσω εργαλείων όπως το MailChimp. Η αποστολή μαζικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε 1.000 παραλήπτες είναι πολύ φθηνότερη και άμεση από την αποστολή 1.000 μηνυμάτων μάρκετινγκ μέσω φυσικών μέσων. Το μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σάς δίνει τη δυνατότητα να αναλύετε επίσης δεδομένα χρήσης (όπως πόσα ανοίχτηκαν, σε πόσα υπήρχε αντίδραση, π.χ. κλικ σε έναν σύνδεσμο, κ.λπ.)
9. Κανένας από τους πονοκεφάλους των ανοιχτών προς το ευρύ κοινό χώρους.
Η διαχείριση των καταστημάτων μπορεί να είναι δύσκολη ακόμη και στις καλύτερες εποχές. Όχι μόνο πρέπει να προτάξετε τον καλύτερο εαυτό σας και να δημιουργήσετε μια φιλόξενη εμπειρία για τους επισκέπτες, αλλά πρέπει επίσης να προετοιμαστείτε για πιθανούς κλέφτες, βανδάλους, ακόμη και πιθανή βία. Υπάρχει επίσης και το ζήτημα της υγείας και ασφάλειας των πελατών που θα πρέπει να εξετάσετε επίσης.
Ωστόσο, όταν λειτουργείτε μια καθαρά ηλεκτρονική επιχείρηση, οι εγκαταστάσεις σας μπορούν να είναι εντελώς ανεπηρέαστες από το ευρύ κοινό. Φυσικά, εξακολουθείτε να είστε υποχρεωμένοι να παρέχετε ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον για το προσωπικό σας, αλλά οι ανησυχίες που υπάρχουν στους ανοιχτούς προς το ευρύ κοινό χώρους μειώνονται σημαντικά.